Nisan predstavil prvi serijski električni avto

Nissan je včeraj (2.8.2009) predstavil Nissan Leaf, prvi serijski električni avto.

Nissan Leaf

Petvratni hatchback, ki bo namenjen za evropsko tržišče, bodo sestavljali v Evropi, za ameriški in azijski trg pa na Japonskem. Skupaj s partnerjem Renault bodo v Angliji prizvajali tudi LI-ionske batarajie. Z enim polnjenjem bo Leaf dosegel 160 km, največja hitrost pa bo 140 km/h.

S hitrim polnilcem bo mogoče napolniti batarije do 80% v nekaj manj kot pol ure, z normalnim 220V priključkom pa bo polnjenje trajalo 8 ur.

Nissan leaf - polnjenje

Cena avtomobila brez akumulatorjev ne bo presegala cene navadnih vozil enake velikosti, Cena akumulatorjev pa bo nekaj tisoč evrov. Zato predvidevajo, da bodo batarije na voljo za najem, saj jih bo potrebno večkrat nadomestiti ko se bodo izrabile.

Pretstavitev Nissan Leaf.

Kakšna tehnologija je vgrajena v avto?

Comments

V Angliji naprodaj od marca 2011

Leaf je v Angliji naprodaj od marca 2011 za ceno £28.350. Angleška vlada poverne subvencijo £5.000.
Po prvih izkušnjah je udubje na nivoju ostalih avtomobilov tega razreda, doseg in hitrost vožnje pa zadovoljiva za vsakdanje potrebe. Kot problem izpostavljajo le veliko porabo, če vklopimo gretje. Zato je v hladnih mesecih priporočljivo imeti v "obvezni opremi" debel pulover...
Izpostavljajo tudi izjemno nizko ceno vožnje. Eno polnjenje za 110 milj vožnje stane £2. Za enako razdaljo bi porabili za £12 bencina. Tako predvidevajo, da v enem letu prihranimo £1.500 samo pri gorivu, kar ni zanemarljivo!