Merjenje porabe električnih aparatov

Vabimo vas, da objavite svoje izkušnje (meritve) porabe električnih aparatov. Ob najnovejših podražitvah nas vedno bolj zanima, koliko porabijo naše električne naprave. Merilci porabe so na razpolago v vsaki elektro trgovini, lahko pa si jih tudi sposodite pri dobaviteljih električne energije.

Zelo zanimivo bi bilo videti, koliko elektrike porabijo posamezni aparati. Vaše izkušnje ali meritve vpišite kot komentar na to temo. Zanimivi bodo za marsikoga.

Comments

Merjenje porabe električnih aparatov

Res je zanimiv podatek, koliko električne energije porabi naprava v takoimenovanem času "mirovanja". Tudi sam sem bil mnenja, da v stanju pripravljenosti porabe električne energije praktično ni, vendar sem se zelo motil!

S števcem porabe sem namreč ugotovil, da polnilec za mobilni telefon oziroma GSM, tudi ko ni vključen v telefon, porabi okoli 8 wattov! Polnilce torej, ko niso v uporabi, izklopite iz vtičnice. Podobno je tudi z videorekorderji, televizijami in ostalimi napravami, ki v času pripravljenosti tiho "jejo" elektriko in vam višajo račun.

Tudi domača računalniška oprema je bila kar nekaj let vklopljena v električno omrežje - in to dan in noč. Z meritvami sem glede "ugasnjenega" računalnika ugotovil naslednje: poraba je, ko je računalnik ugasnjen, ko je prižgan tudi usmerjevalnik (router) in stikalo (switch), pa še nekaj polnilcev za brezžične miške, zunanji trdi disk z ohišjem, ki je samo v pripravljenosti (in morda še kakšna naprava, vendar se trenutno ne spomnim) še vedno od 80 do 85 wattov! Zanimiv bi bil izračun, koliko to nanese na leto in kakšen bo prihranek, ker že kakšen mesec vsakič ob odhodu od doma iz električne vtičnice izklopim razdelilec z vsemi priključki računalnika in ostale opreme.

V prihodnje bom premeril še porabo drugih naprav, tako v delujočem stanju kot tudi v "stanju pripravljenosti".