Home Generation - Is it worth it?

Robert Murray-Smith je sodeloval v angleški ekipi, ki je proučevala posledice nesreče v Fukušimi. Zelo razumljivo razloži, kakšne so rešitve in kaj je smiselno ukretiniti na področju proizvodnje energije. Smiselno ne pomeni zgolj ceneje, bolj enostovno ali bolj dobičkonosno.

Kako zagotoviti dovolj električne energije za hitro rastoče potrebe. Še posebej, če se zavedamo problemov, ki jih  prinaša energetska in okoljska kriza. Velika sprememba pri proizvodnji električne energije v 21. stoletju ni centralizacija, pač pa mikrogeneracija in razpršena omrežja. Ta pomenijo predvsem robustnost sistema, ki ni občutljiv na izpate velikih centraliziranih virov. Razpršena proizvodnja je sicer dražja, vendar se stroški razporedijo na celotno populacijo, kar je za posameznika ceneje.

Ekološko gledano, trenutno večino energije pridobivamo s sežiganjem različnih energentov, prizadevamo pa si s tem prenehati. Niti jedrska energija ni izjema. Čeprav velja za "čisto" je nesreča v Fukušimi ponovno izpostavila že znane probleme. Japonska se je po tej nesreči odločila popolnoma opustit jederske elektrarne, čeprav trenutno predstavlja preko 70% proizvedene energije. Ves svet spremlja Japonsko, kako jim bo uspelo izpeljati prehod iz centraliziranega v razpršen sistem proizvodnje električne energije, kar bi lahko služilo kot vzorec za ves svet.

Pri tem pa pridemo do točke, ko lahko sami poskrbimo za generiranje energije doma. Lahko kupimo majhno sončno elektrarno, lahko v DIY izvedbi zgradimo iz odpadnih kosov kak generator doma. Ob tem razširimo svoje znanje, predvsem pa razširimo zavedanje o problemih ekologije.

Tematika je zelo aktualna, razložena na njegov poljuden način pa pravi užitek za poslušanje in inspiracija za prihodnost.