ECO Optimizem - Kje so rešitve?

elktricity sources Ekološki problemi, ki smo jim priča, so v veliki meri povezani z zagotavljanjem energije, ki jo potrebujemo za naš način življenja. Za proizvodnjo elektrike s kurjenjem fosilnih goriv proizvedemo 60% vseh izpustov CO2. Če hočemo zmanjšati porabo fosilnih goriv, bomo morali "zapolniti energetsko luknjo", ki bo pri tem nastala.

Za rešitev ekoloških problemov bomo morali najti odgovore na precej vprašanj, ki se nam zastavljajo:

  1. Lahko naša država sploh preživi samo na energiji proizvedeni iz obnovljivih virov?
  2. Bomo premagali energetsko krizo, če bomo premaknili temparaturo v prostorih za eno stopinjo bliže zunanji temperaturi, če bomo vozili manjše avtomobile, če bomo ugašali luči in izključevali polnilce telefonov, ko jih ne rabimo?
  3. Naj se davki na avtomobilska goriva občutno povečajo in naj se omejitve hitrosti na cestah prepolovijo?
  4. Je nekdo, ki propagira veternice kot alternativo nuklearni elektrarni "sovražnik države in naroda"?
  5. So klimatske spremembe "večji izziv kot terorizem"? Naj država kriminalizira "poveličevanje turističnih potovanj" in pripravi zakonodajo proti "promociji povečevanja potrošnje"?
  6. Bo prehod na "visoke tehnologije"  za zmanjševanje emisij CO2 ohranil naš način življenja nespremenjen?
  7. Naj ljudje jedo več vegetarianske hrane, da bomo zmanjšala emisije toplogrednih plinov (metan) zaradi živinoreje?
  8. Je res svetovna populacija 6x prevelika?

Na ta in še druga vprašanja, moramo najti odgovore. Nekari odgovori že obstajajo, le da jih še vsi ne poznamo. Vsekakor pa jih s pesimističnimi napovedmi ne bomo nikoli našli. Razvoj tehnologije in znanosti se usmerja v reševanje teh problemov. Veliko je rešitev, ki nam vlivajo optimizma in nas motivirajo, da se po najboljših močeh vključimo v "reševanje planeta".